top of page

Veelgestelde vragen

Wat zijn individuele zorgvakanties?
Individuele zorgvakanties zijn de vakanties op maat gemaakt volgens uw mogelijkheden. Een individuele vakantie is een vakantie waarover u beslist wanneer u gaat en met wie u op vakantie gaat. U sluit dus niet aan bij een groep vakantiegangers.
 
Hoe vraag ik meer informatie aan?
U kan ons mailen info@zorgvakanties.com , of bellen naar (+32)014 700 600 op kantooruren (10u00 - 18u00). U kan een brochure aanvragen om met de post te laten opsturen. Voor meer specifieke informatie kan u steeds een berichtje laten op email en dan nemen we contact op met u.
 
Hoe verloopt de incheck in de luchthaven van vertrek?
Zoals bij alle vliegreizen dient u zich aan te bieden bij de incheckbalie van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Voor het transport van uw woonst naar de luchthaven kan u best beroep doen op familie of vrienden. Indien u met hen afspreekt om samen naar de incheckbalie te gaan, zal de special assistance vanaf daar geactiveerd worden door de baliebediende en komt er kort nadien een medewerker met een rolstoel of voor ondersteuning. U laat uw bagage achter bij de incheckbalie, die wordt apart vervoerd naar het vliegtuig. De special assistance geldt doorheen de douane tot aan de gate, waar u aan boord geholpen wordt wanneer het tijd is om in te stappen.
 
Hoe plaatst men mij in het vliegtuig?
Je wordt in het vliegtuig geholpen met je eigen rolstoel of een rolstoel van de luchthaven zelf. Normaalgezien staat het vliegtuig vlak naast de terminal en zal er een ‘slurf’ aan de instapdeur bevestigd worden waardoor u rechtstreeks van de terminal in het vliegtuig kan geholpen worden door luchthavenpersoneel. Indien het vliegtuig verder van de terminal staat, zal er een aparte liftwagen ingeschakeld worden om u en uw rolstoel tot op inrijhoogte te brengen van de vliegtuigdeur. Vandaar gaat het ook weer met luchthavenpersoneel tot en met in de vliegtuigzetel.
 
Wat gebeurt er bij aankomst op bestemming?
Bij aankomst op bestemming zullen de personen met een handicap en special assistance ofwel eerst ofwel laatst van het vliegtuig geholpen worden. De reden hiervan is dat er geen gedrang of gehaast mag ontstaan bij het verlaten van het vliegtuig. De hulpverleners van de special assistance helpen je terug in ofwel je eigen rolstoel, ofwel een rolstoel van de luchthaven waar je geland bent. Dan gaat het richting bagageband. In de buurt van de bagageband staan steeds hulpverleners mee te wachten op bagage om die van de band te halen zodat je naar de aankomsthal kan gebracht worden met je bagage. In de aankomsthal staat er iemand te wachten met het al dan niet aangepaste vervoer zoals het vermeld staat op de reisdocumenten.
 
Waar kan ik de reisvoorwaarden vinden?
U kan onze reisvoorwaarden vinden via deze link.
Ik ben op zoek naar begeleiding op vakantie. Kan ik bij jullie terecht?
Je hebt nood aan extra ondersteuning op vakantie, bijvoorbeeld tijdens de vliegreis, hulp bij maaltijden, het duwen van de rolstoel,... Een vrijwilliger kan je hierbij ondersteunen. Zorgvakanties werkt hiervoor samen met vzw Kompaan. Kompaan vormt een brug tussen reizigers met een beperking of zorgvraag en vrijwilligers. Als kompanen gaan reiziger en vrijwilliger, zonder drempels en zonder zorgen, samen op vakantie.
Is er de mogelijkheid van zorg of verpleging ter plaatse?
Tijdens uw zorgvakantie is het mogelijk om de verderzetting van zorg en begeleiding te realiseren. Laat dit op tijd aan ons weten, zodat we dit allemaal in orde kunnen brengen voor u.
De zorg voor de ADL (Algemene Dagelijkse Verrichtingen) kan ook hier verder gezet worden. Na het boeken van deze extra service krijgt u een zorg-voucher. Als u al geniet van ADL-zorg in eigen land kan u aan uw geneesheer een medisch attest vragen, samen met ons getuigschrift van verstrekte hulp, kan u via uw ziekenfonds hiervoor een tegemoetkoming krijgen (tot 3 maanden zorg in het buitenland). Dit vraagt u best even na bij uw ziekenfonds.
Heeft u behoefte aan verpleegkundige zorg tijdens uw vakantie, dan kan dit voor u georganiseerd worden. Wij stellen een persoonlijke zorgofferte samen. Na uw vakanties ontvangt u van de lokale zorgverstrekker een getuigschrift van de verstrekte hulp. Samen met het medisch voorschrift voor thuisverpleging kan u nadien deze zorgkosten declareren bij uw zorgverzekeraar of mutualiteit. De terugbetaling hiervan is afhankelijk per ziekenfonds. Het best brengt u ze hier voor de reis van op de hoogte, zodat u weet welke voorwaarden zij hanteren.
Kan hulpmateriaal gehuurd worden?
Dit kan zeker en wordt besproken bij het voorstel. De tarieven zijn afhankelijk van de bestemming.
bottom of page